Tavas Kurbağası (Rana tavasensis)

Web Name: Tavas Kurbağası (Rana tavasensis)

WebSite: http://ranatavasensis.blogspot.com

ID:233101

Keywords:

Kurba,Tavas,as,tavasensis,Rana,

Description:

keywords:
description:
Tavas Kurbağası (Rana tavasensis)

Dünya'da sadece Güneybatı Anadolu'da yaşayan, ülkemize özgü endemik bir tür olan Tavas kurbağasını tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır.

17 Eylül 2013 Salı GİRİŞ
ANADOLU DAĞ KURBAĞALARI
Anadoluda genellikle 1100 metre rakımdansonra, bazı dağlarda özel bir kurbağa grubuna rastlanır. Anadolu dağkurbağaları denilen bu kurbağalar, dağ derelerinde, dağlardaki göllerde,gölcüklerde ve ıslak çayırlıklarda yaşarlar. HepsiRanacinsindenolan bu kurbağalar, başın yanlarında bulunan kahverengi şeritle (temporalşerit), normal su kurbağalarından kolayca ayrılırlar.
Bugünkü bilgilerimize göre, yurdumuzda dört dağ kurbağasıtürü yayılış göstermektedir. Bunlar, Uludağ kurbağası (Rana macrocnemis),şeritli kurbağa (Rana camerani), Toros kurbağası (Rana holtzi) ve Tavaskurbağasıdır (Rana tavasensis). İlk iki tür daha geniş yayılışa sahip olup,Anadoludan başka Kafkasların bir kısmında da yaşarlar. Toros ve Tavaskurbağaları ise yalnız Anadoludan bilinen iki endemik kurbağa türümüzdür.
Uludağ kurbağası, 1885 yılında George Albert BOULENGERtarafından Bursa-Uludağdan tanımlanmıştır. Batıda Ödemiş-Bozdağdanbaşlayarak, Anadolu'nunbatı, orta, kuzey ve doğusundaki yirmi beş kadar dağdanbilinmektedir. Bu dağlarda 1000 metreden sonra görülmeye başlar ve dikeydağılışı 2250 metreye kadar çıkar.
Şeritli kurbağa, 1886 yılında yine G. A. BOULENGERtarafından, Kafkaslarda bulunup bilim dünyasına tanıtılmıştır. Ülkemizde en iyibilindiği yer Kayseri-Erciyes dağıdır. Bu tür Anadolunun orta, kuzey doğu vegüneydoğu kısımlarındaki yirmi kadar dağda tespit edilmiştir.
Toros kurbağası, 1898 yılında Franz WERNER tarafından bilimdünyasına tanıtılmıştır. Bolkar dağlarındaki Karagöl (2500 m.), Çinigöl (2580m.)ve Eğrigöl (.m) denilen üç küçük dağ gölünde yaşar.
Tavas kurbağası ise Güneybatı Anadoluya özgü endemik birkurbağa türümüzdür. İlk kez 1969da Denizlinin Tavas ilçesine bağlıKızılcabölük beldesinin Çakıroluk mevkiinde İbrahim BARAN tarafındanbulunmuştur. 1986 yılında İbrahim BARAN ve Mehmet K. ATATÜR tarafından, Ranamacrocnemis tavasensisadıyla Uludağ kurbağasının alttürü yapılmış, 2003yılından beri de ayrı bir tür olarak kabul edilmektedir.
G.A.BOULENGER
F.WERNER
İbrahim BARAN

Mehmet K. ATATÜR Anadolu dağkurbağalarını tanımlayan bilim adamları
Anadolu dağkurbağalarının sınıflandırılmasında, geçmişten günümüze süregelen karışıklıklarbulunmaktadır. Özellikle Uludağ kurbağası ve şeritli kurbağa, bazıaraştırıcılara göre ayrı türler olmayıp tek bir türün (Rana macrocnemis)alttürleri olarak kabul edilmektedir. Bu dört tür arasındaki farklılıklar, dahaçok morfolojik (renk, desen ve bazı vücut ölçümleri) özelliklere dayanmaktadır.

TAVAS KURBAĞASININ KEŞFİVE GÜNÜMÜZE KADAR GEÇEN SÜREÇ
Tavas kurbağalarınıbilim dünyasına tanıtan kişi, Prof. Dr. İbrahim BARANdır. 1960lı yıllarda,Ege Üniversitesinde doktora çalışmasına başladığında, tez konusu olarak hocasıProf. Dr. Muhtar BAŞOĞLU tarafından, Anadolu dağ kurbağaları verilmiştir.Muhtar BAŞOĞLU, Türkiyede kurbağa ve sürüngen biliminin (herpetoloji) kurucusuolarak kabul edilir. Anadolu dağ kurbağaları arasında öteden beri karışıklıklarbulunuyor ve tanımlanan üç türün ayrı ayrı türler mi yoksa bir türün alttürlerimi olduğu sorunu vardı. Bu çalışma kapsamında kendisi bilinen yerlerden başkabirkaç yeni dağda dağ kurbağalarının yaşadığını tespit etmiştir. Bunlardan biride Tavas Akdağdaki Çakıroluk mevkiidir.
Prof. Dr. Muhtar BAŞOĞLU
(Mehmet Kutsay ATATÜR arşivi).

İbrahim BARAN, 1670rakımlı Çakıroluk örneklerini incelediğinde, bunların uzun bacaklı oluşlarıylaUludağ kurbağasına, açık renkli sırt şeridinin hemen hepsinde bulunuşuyla daşeritli kurbağaya benzediklerini görmüştür. Ancak sırtın koyu renkli ve daha çoklekeler içermesi, sırtın yanlarında bulunan kıvrımların krem renkli olup sırtrenginden belirgin olarak fark edilmesi, kulak zarı çapının daha küçük olmasıgibi özellikleriyle diğer dağ kurbağalarından farklı olduğunu tespit etmiş vebunları bilinen üç türden birine dâhil etmemiştir (Baran,1969).
Muhtar BAŞOĞLU (solda), İbrahim BARAN (ortada) ve Mehmet Kutsay ATATÜR (sağda) hocalarımız bir sürüngen arazisi molasında (M.K. ATATÜR arşivi.)
1986 yılında İbrahimBARAN ve Ege Üniversitesinden Mehmet K. ATATÜR, Anadolu dağ kurbağalarını dahabol örnekle yeniden incelemişlerdir. Bu çalışmada Çakıroluk örnekleriniRanamacrocnemis tavasensisadıyla, Uludağ kurbağasının yeni bir alttürüolarak bilim literatürüne kazandırmışlardır (Baran ve Atatür 1986).
Otuz yıl kadar Tavaskurbağaları sadece Çakıroluk mevkiinden bilinmiştir. 2000 yılında Akdeniz ÜniversitesindenMehmet ÖZ ve arkadaşları, yürüttükleri bir TÜBİTAK projesikapsamında, Antalya-Korkuteli Çayının yukarı kısımlarında dağ kurbağalarıbulmuşlar ve bunlarıRana macrocnemis tavasensis olarak kabuletmişlerdir. Böylece Tavas kurbağasının yayılışı Çakırolukun kuş uçumu 100 km kadar güneydoğusuna,Antalya sınırlarına kadar genişlemiştir (Öz ve ark. 2000).
2003 yılında Veith veArkadaşları, Anadolu dağ kurbağalarını jeolojik ve moleküler genetik çalışmalarışığında yeniden ele almışlardır. Güneybatı Anadoluda yaşayan ve daha önceUludağ kurbağasının tavasensis alttürü olarak kabul edilen dağkurbağalarının genetik olarak da Anadoludaki diğer dağ kurbağalarından farklıolduğunu belirlemişlerdir (Veith ve ark. 2003). Bu çalışmadan sonra Tavaskurbağası tür düzeyine (Rana tavasensis) yükseltilmiştir.
Bu arada tavasensisadı Tavaslı, Tavasta yaşayan anlamına geliyor. Bilim adamları yeni bir tür (ya da geniş anlamda takson) bulduklarında ona diledikleri adı vermekteserbesttirler. Bazen türün bir özelliğini, bazen sevdikleri bir bilim adamınınismini bazen de türün ilk keşfedildiği yerin adını (tavasensis, honazensis,birecikensisgibi) türe ad olarak seçerler. Bu ad, Tavaskurbağalarının Tavaslı olduğunu Denizlinin doğal zenginliklerinden biriolduğunu bütün dünyaya ilan etmektedir.
DIŞ GÖRÜNÜM (MORFOLOJİK)ÖZELLİKLERİ
Tavas kurbağasınındorsalden (sırttan) görünümü.


Tavas kurbağasınınventralden (karın taraf) görünümü.






YAŞADIĞI DOĞAL ORTAM:

BESLENME

Tavas kurbağalarınınbeslenme biyolojileriyle ilgili yapılmış herhangi bir çalışma yoktur. Ancakülkemizdeki diğer dağ kurbağalarından olan Uludağ kurbağasıyla ilgili Mermer veAyaz (2009)ın Uludağda yaptığı çalışmanın verileri bu konuda aydınlatıcıolacaktır. Adı geçen araştırıcılar, Uludağda yaşayan 117 dağ kurbağasıbireyinin besin içeriklerini araştırmışlardır. Çalışma sonunda, çeşitli hayvangruplarına ait 350 farklı av teşhis edilmiştir. Bu avların üyesi olduklarıhayvan grupları ve besin içeriğinde bulunma yüzdeleri şöyledir:
Hayvan grubu Besiniçeriğinde bulunma yüzdesiSucul kurtlar(Oligochaeta) %0,3Salyangozlar(Gastropoda) %0,3Örümcekler (Aranea) %6,3Böcekler (Insecta) %90,5Kırkayaklar (Diplopoda)%0,3Çiyanlar (Chilopoda) %1,4Kurbağalar (Amphibia)%1,1
Tablodan da anlaşılacağıgibi, dağ kurbağalarının besinlerinin büyük bir kısmını (%90,5) çeşitliböcekler oluşturmaktadır. Aynı araştırmacıların bir diğer tespiti de bu avlarınsadece %19,8i sucul türlerden oluşmakta, bu da dağ kurbağalarının ağırlıklıolarak karasal avlarla beslendiğini ortaya koymaktadır. Yani ergin ve gençbireyler su kenarındaki çayırlık gibi uygun ortamlara gidip avlarını yakalamaktadır.
Kurbağa larvaları(iribaşlar) ise su içinde yaşarlar ve su yosunu gibi çeşitli bitkiselplanktonlarla beslenirler. Yıldız (2010)ın dağ kurbağalarımızdan Toroskurbağası larvaları üzerinde yaptığı gözlemlere göre, larvaların ağırlıklıolarak sucul bitkilerle beslendiği ancak ölmüş erginleri, suya atılan et(tavuk) parçalarını hatta gelişmelerinin bazı safhalarında diğer larvaları dayediklerini tespit etmiştir. Bazı hayvan türlerinde görülen bu hemcinsleriniyeme olayına yamyamlık (kannibalizm) denir. Araştırıcı bu durumu, yüksekdağlarda karların geç erimesinden dolayı larvaların gelişip büyümesi içinkısıtlı zaman aralığı olduğuna ve bu yüzden zengin protein içeriğine sahip olanhayvansal besinlere de ihtiyaç duyduklarına bağlamıştır.
DOĞAL DÜŞMANLARIA) PREDATÖRLERİ:


B)PARAZİTLERİ:PamukkaleÜniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Serdar DÜŞEN tarafından yayınlanan bumakalede,Tavas kurbağasında 3 parazit helmint türü tespit edilmiştir. Bunlar;
1-TrematodadanHaplometra cylindracea (Zeder, 1800) Looss, 1899,2-NematodadanCosmocerca ornata (Dujardin, 1845)3-AcanthocephaladanAcanthocephalus ranae (Schrank, 1788)'dir.
Bu makaleyi aşağıdakilinkte bulabilirsiniz:
https://dergipark.org.tr/download/article-file/134497
ÜREME VE HAYAT DEVRİ

YAYILIŞI:


Tavas kurbağasının bilimsel olarak tespit edildiği (kırmızı) ve Tavas kurbağası olduğunu düşündüğümüz (sarı) yerler. 1-Çakıroluk Mevkii (Kızılcabölük Mahallesi-Tavas/Denizli) 2- Taşkesiği, Sülekler köyleri ve Alibeli mevkii (Korkuteli-Antalya). 3- Girdev Gölü (Fethiye-Muğla). 4-Atlıdere Mevkii Muğla 5-Honaz dağı 6-Kefe yaylası (Yatağan Mahallesi-Serinhisar/Denizli). 7-Akçakese ve Küçükyayla mevkileri (İnceler Mahallesi-Bozkurt/Denizli).A-Tespit Edildiği Yerler:
1-Tavas KızılcabölükÇakıroluk Mevki: Tavas kurbağasının tip lokalitesidir. Halen türün en iyi bilindiği ve üzerinde en çok bilimsel çalışma yapıldığı populasyondur.
2-Taşkesiği Köyü,Sülekler Köyü ve Alibeli Mevkii (Korkuteli-Antalya):Tavas kurbağasının keşfindenotuz bir yıl sonra (2000 yılında), Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. MehmetÖZ ve arkadaşları, Tavas kurbağasının yaşadığı yeni yerler kaydetmişlerdir. BatıTorosların Herpetofaunası adlı TÜBİTAK projesi kapsamında,Antalya-Korkutelinde bulunan Sülekler Köyü, Taşkesiği Köyü ve AlibeliGeçidinde dağ kurbağaları bulmuşlardır. Korkuteli Çayının yukarı kısımlarındaolan bu yerler, Burdur il sınırına yakındır ve Tavas-Çakıroluktan kuş uçumuyaklaşık km. güneydoğudadır. Araştırıcılar, birbirine benzer bu üç yerde akarsukenarından toplam 16 (7 erkek, 9 dişi) örnek yakalamışlardır. Ayrıca dağkurbağalarıyla aynı ortamda, ova kurbağası (Rana ridibunda) ve su yılanı(Natrix tessellata) türlerini de görmüşlerdir. Bunlardan su yılanınındağ kurbağalarının doğal düşmanı olduğunu söyleyebiliriz. Bu örneklerin onbirinde açık renkli sırt şeridi bulunurken, beşinde ise olmadığını tespitetmişlerdir. İnceledikleri diğer vücut ölçümleri ve oranları doğrultusunda, buörnekleri Rana macrocnemis tavasensis olarak kabul etmişlerdir. Böylece Tavaskurbağasının yayılış alanı, İç-batı Anadoludan, Batı Akdenize kadargenişlemiştir. Yalnız bu kayıt iucnredlist.orgda yoktur.

3-Girdev Gölü(Elmalı-Fethiye arası): Fethiye- Elmalı sınırına yakın olup Fethiye sınırları içinde yaklaşık 1800 m rakımlı bir dağ gölüdür. Alman herpetolog Michael FRANZEN ve arkadaşları tarafından, Girdev gölü dağ kurbağaları, Rana tavasensis türünden sayılmıştır. Bu kayıt 2008 yılında yayınlanan, aşağıdaki linkteki kitapta yer almıştır.

https://www.nhbs.com/die-amphibien-und-reptilien-der-sudwest-turkei-book
4-Atlıdere Mevkii-Muğla: Tuğba Ergül KALAYCI, doktora çalışması kapsamında, Girdev gölünün 30 km kadar kuzeydoğusunda, Muğla ili sınırları içinde dağ kurbağaları bulmuş ve bunları bir yayınla Tavas kurbağasına dahil etmiştir. Bu yayın aşağıdaki linktedir.

https://dergipark.org.tr/download/article-file/480242
5- Honaz Dağı: 2017 Temmuzunda doğa fotoğrafçısı Rasim ÇETİNER Beyle birlikte Honaz dağının zirvesine yakın doğu eteğinde, yaklaşık 2170 metrede sulak bir alanda dağ kurbağası bulup görüntüledik. Bu kurbağa da Tavas kurbağasının bütün dış görünüm özelliklerine sahipti. Bu lokalite Çakıroluk mevkiine en yakın dağ kurbağası yaşam alanıdır. Aradaki uzaklık kuş uçumu 20 km kadardır. Bu örneğin fotoğrafı aşağıdaki linkte var.

http://www.turkherptil.org/gozlemDetay.asp?UyeId=364BilgiId=22801

6- Kefe Yaylası (YatağanKasabası-Serinhisar):Kefe Yaylası,Serinhisarın Yatağan Kasabası ile Honazın Yukarıkaraçay Köyü arasında yeralan, ortalama 1360 mrakımlı bir yayladır. Honaz Dağının doğusunda bulunur. Çevresi karaçamormanlarıyla kaplı Kefe Yaylası, son yıllarda yöre insanı tarafından yaylaturizmi açısından rağbet gören bir yerdir. Bu yayladan doğan kaynak suları,Aşağıkaraçay ve Aydınlar köyünden gelen derelerle birleşerek Dereçiftlik köyücivarında Çürüksu Çayına karışır.

Denizlili bir doğafotoğrafçısı olan avukat Mehmet KARABABA arkadaşımız, 2011 yazında KefeYaylasında bir dağ kurbağası görüntülemiştir. Yavru olduğu anlaşılan bukurbağa, koyu kahverengi şakak bandı, açık renkli sırt şeridi, belirgin renklidorsolateral kıvrımlarıyla ve az çok simetrik görünen sırt lekeleriyle Tavaskurbağası özellikleri taşımaktadır. Üstelik Kefe yaylası, Tavas Çakıroluktankuş uçumu 30 kmdoğuda olup Çakıroluk'a oldukça yakındır..Bu fotoğrafı aşağıdakilinkte bulabilirsiniz.http://www.turkherptil.org/gozlemDetay.asp?UyeId=519BilgiId=10172

7- Akçakese ve Küçükyayla mevkileri (İnceler Mahallesi-Bozkurt/DENİZLİ): Burası benim de tip lokalitem:) 2010 yazında memleketimde dağ kurbağaları bulup görüntüledim. Bunun öyküsü, "Acaba Bizim Dağda Dağ Kurbağası Var mıdır?" başlığı altında aşağıda yer alıyor.
BULUNABİLECEĞİ DİĞERYERLER:Öncelikle Çakırolukunda üzerinde bulunduğu Akdağ ve onun batısında uzantı şeklinde devam edenBabadağdaki derelerde yaşıyor olabilir. Bu dağların özellikle kuzeykısımlarında, bol sulu ve zengin bitki örtüsüne sahip dereler vardır. YineCankurtaran mevkiinde, Honaz Dağının kuzeyinden ve doğusundan doğan derelerde,Aşağıkaraçay, Sapaca derelerinde yaşaması mümkündür. Daha doğuda, Emirçayınıniki kolunda (Bu kollardan biri Burdur-Yeşilova- Düdenköyden; diğeri AcıpayamYeşilyuva Kasabasından doğar.) yaşıyor olabilir. Bu sayılan akarsuların hepsiÇakırolukun da içinde bulunduğu Çürüksu havzasına dâhildir.
Tavas kurbağasının ilkkeşfedildiği Çakıroluk ile oldukça güneyinde kalan Korkuteli Çayı ve Girdevgölü arasında yaklaşık km.lik bir boşluk bulunmaktadır. Bu alanda Burdurilinin batı yarısı ile Denizlinin Acıpayam, Çameli, Beyağaç ilçelerikalmaktadır.Daha zayıf bir ihtimalolarak, Büyük Menderesin kuzeyinde kalan dağlık alanlarda da bulunabilir.Buldan, Güney civarındaki dağlarda, Çökelez, Beşparmak dağında, daha doğudakiÇivril-Akdağda yaşıyor olabilir.


DOSEV (Denizli DoğaSevenler Derneği) üyeleri tarafından Çivril-Akdağ Tokalı Kanyon'dagörüntülenmiş bir dağ kurbağası. Tavas kurbağası olması kuvvetle muhtemel.



Son bir bilgi olarak,Afyonkarahisar civarındaki dağlarda yaşayan dağ kurbağaları ile Tavas kurbağasıarasında benzer özellikler bulunmaktadır. Baran ve Afşar Buna dikkatçekmişlerdir. Aşağıda afyon Tınaztepe deresinde görüntülediğimiz dağkurbağaları var. Bu dere Kumalar dağında olup Çakıroluk'tan 180 km kuzeydoğudadır. Açıkrenkli sırt şeritleri, sırt renginden belirgin olarak farklı renktekidorsolateral kıvrımlarıyla Tavas kurbağalarını andırıyorlar.
Tınaztepe deresi dağkurbağası örnekleri (Tınaztepe Kasabası-Sinanpaşa/Afyonkarahisar).


ACABA BİZİM DAĞDA DAĞ KURBAĞASI VAR MIDIR?
Öğrencilik yıllarımdanberi merak ettiğim bir konuydu bu. İbrahim BARAN hocamız, Tavas Akdağda yenibir dağ kurbağası populasyonu bulmuş ve bunu Rana tavasensis olarakisimlendirmişti. Zirvesi 1850 metre olan bizim dağ da Tavas-Çakıroluktaki gibi karaçamlarlakaplıydı ve birkaç yerinde daimi su kaynakları vardı. Üstelik aradaki mesafekuş uçumu 40 kmkadardı.Bu merakı gidermek 2010yazında mümkün oldu. Güzel bir ağustos öğleden sonrası, yeğenim Mahmutlaberaber dağ kurbağası peşine düştük. Hedef, dağdaki Akçakese mevkiiydi.Akçakesenin ortalama yükseltisi 1000 metre civarıydı. Üstelik bizim dağınzirvelerinden doğan bir dere Akçakeseye kadar iniyor ve köylülerimiz bu suylasebze, meyve yetiştiriyordu. Yani dağ kurbağaları için ideal bir ortamdı.

Yaralanmış ayağıylabizim Mahmut (Tavas kurbağaları ona çok şey borçlu:)).
Ayağımızda sandaletlerledağ kurbağası peşinde.

Mahmutla bol çakıllıdere boyunca yürümeye başladık. Küçük birikintilerde rastladığımız birkaçkurbağa ova kurbağasıydı. Nihayet bahçeleri geçip ormanlık alana girdik. Bukısımda dere oldukça dardı. Sık sık erozyon nedeniyle devrilmiş karaçamlarlakarşılaşıyorduk. Ova kurbağaları bulmaya devam ediyorduk. Ansızın, kenardakiçimenlerin arasında, şakağında koyu kahverengi bant olan yavru bir dağkurbağası gördük. Tarifsiz bir keyif. Derken bir daha, bir daha Böylece tamaltı yavru dağ kurbağası bulup görüntüledik.İlk gördüğümüz yavrukurbağalardan biri.

Derenin zorlu şartlarınaumursamadan ilerliyorduk. Bir ara Mahmut devrik bir çamın üstünden atlarkendala takılıp dizini yaraladı. Böylece geziye son verdik. Çektiğim yavru kurbağafotoğraflarını bir doğa fotoğrafı paylaşım sitesine (TREKNATURE) yükledim. EgeÜniversitesinden Prof. Dr. Bayram GÖÇMEN hocamız, bunların Tavas kurbağasınınbütün dış görünüm özelliklerini taşıdıklarını ancak ergin görmeden kesin birkarara varılamayacağını yazdı.
Prof. Dr. Bayram GÖÇMEN
(Gerçek bir doğa severdi. Ruhu şad olsun hocamızın...)

Yaklaşık bir ay sonraRamazan Bayramı nedeniyle tekrar memleketteydim. Bu sefer ergin kurbağagörüntülemek için Mahmutla beraber dağın yolunu tuttuk. Şimdiki hedefimiz aynıderenin daha yukarısında bulunan Küçükyayla mevkiiydi. Burası etrafıkaraçamlarla çevrili ve yazın birkaç ailenin göçtüğü, yaklaşık 1400 rakımlı biryayla idi. Önce yayladaki iki küçük gölü inceledik. Ancak gölü çevreleyenkamışlar o kadar yoğundu ki suyu bile göremedik. Biraz daha ilerleyip yaylanınüst tarafındaki ormanlık alandan inen dereye ulaştık. Mahmut etraftakiolgunlaşmış böğürtlenleri yerken ben de dere boyu yürümeye başladım. Su oldukçaazdı. Küçük havuzlara korkuyla zıplayanlar hep ova kurbağasıydı. Bazı havuzlardairi, sucul bir kınkanatlı olan dalıcı böcekler (Dytiscus marginalis)yüzüyordu. Ve o an Şırıltılarla akan suyun doldurduğu, küçük bir havuzun sağkenarında, taşlar arasına gizlenmeye çalışan ergin bir dağ kurbağası. Tuğlamsıkahverengi güzel bir sırt rengi, açık sırt şeridi, belirgin renkli dorsolateralkıvrımlarıyla karşımda duruyordu. Elime aldığımda guruldama diyebileceğimtatlı sesler çıkardı.
Küçükyayla'daki ergin kurbağa.

Bu sefer tamamdı. Erginin fotoğraflarını paylaşınca,Bayram hocam bunların Tavaslı olduğunu ilan etti.En son 2011 Eylülündebir vesileyle (bizim kasabadan Bekir dayımızın, dağ suyuyla yetişmiş organikfasulyelerinden toplamak için) Akçakeseye gittik. Ben fırsattan istifade hemendağ kurbağalarını bulduğum dereye yöneldim. Bu son gezide, birkaç ergin dağkurbağası bulup görüntüledim. Bunlar da Tavas kurbağasının bütün dış görünüşözelliklerine sahiptiler.Sonuç olarakbelirtmeliyim ki bu örnekler bilimsel olarak incelenmiş değil. Aynı fotoları,Türkiyeye de defalarca gelmiş olan Alman herpetolog Michael FRANZENe birmaille gönderip görüşünü sordum. FRANZEN, bu örneklerin Tavas kurbağasına çokbenzediklerini, ancak bunun kesin olarak ispatı için ya moleküler-genetikçalışmaya ya da bol örnek ve karşılaştırma materyali kullanarak, ayrıntılımorfolojik verilere (kulak zarı çapı, arka bacak uzunluğu vb.) ihtiyaç olduğunubelirtti. Bu cevabın orijinali aşağıdadır.
Dr. Michael FRANZEN Dear Ömer,

thanks for your message. Indeed, the species on your photos seems to beRana tavasensis, judging from the relatively acute snout and theprominent light dorsal stripe. Regarding these characters, the Tavasfrog appears to be very similar to the brown frogs living in easternTurkey, e.g. around lake Van or near Kars. However, at present areliable determination of this species seems to be only possible by agenetic analysis or probably also by making a comprehensive statisticalanalysis of some morphological parameters, e.g. tympanum diameter andlength of hind leg. But this is a very hard work and you need to have alot of frogs for comparison, perfectly from several different localities...Kind regards and greetings from Germany!
Michael--Michael Franzen
Zoologische Staatssammlung MünchenSektion HerpetologieMünchhausenstraße 2181247 München




Tavas kurbağası içinTURKHERPTİL olarak hazırladığımız e-afişler.
Türkçe:
http://www.turkherptil.org/MenuDetay.asp?MenuId=27altMenuId=109

İngilizce:
http://www.turkherptil.org/MenuDetay.asp?MenuId=29altMenuId=134


TAVAS KURBAĞASINI TEHDİTEDEN FAKTÖRLER
1- Karaçam OrmanlarınınKesilmesi ve Orman Yangınları:






2- Tarım ve HayvancılıkFaaliyetleri:
Tavas kurbağasını tehditeden faktörlerden belki de en önemlisi, tarım ve hayvancılık faaliyetleridir.Çakıroluk dışında diğer dört yerde az ya da çok sulu tarım yapılmaktadır.
3- Yayla Turizmi, Piknikvb. Faaliyetler:
4- Bilimsel Çalışmalar:Tavas kurbağalarınıtehdit eden unsurlardan biri de bilimsel çalışmalardır. Özellikle taksonomikçalışmalarda, bir sonuca varabilmek için populasyondan bol örnek toplamakgerekmektedir. Elde ne kadar çok örnek olursa dış görünüm, renk-desen, vücutölçümleri ve oranları bakımından daha çok veri elde edilmekte ve sağlıklı birsonuca varmak kolay olmaktadır.
Dağ kurbağaları yüksekdağlarda yaşadıklarından ve araştırma için her zaman gidip gelmek mümkünolmadığından, bilim adamlarımız eskiden beri bol örnek toplayıp bunları alkoliçinde muhafaza ederek gerektiğinde inceleme yoluna gitmişlerdir. Yine mideiçeriği incelenerek beslenme biyolojilerini ortaya koyma, histolojik ve genetikçalışmalar veya iç parazitlerini belirleme çalışmalarında kurbağa örneklerininöldürülmesi kaçınılmazdır. Bilimsel çalışma için toplanmış ve kayıtlara geçmişTavas kurbağası örnek sayılarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
Bilimsel ÇalışmaToplandığı yer Erkek sayısı Dişi sayısı Juvenil sayısı ToplamBaran, 1969Öz ve ark., 2000Afşar, 2006Şahin, 2007Franzen ve ark. 2008Düşen ve ark.Düşen ve 2010Düşen 2012

Tabloda da görüldüğüüzere bilimsel çalışmalar için bugüne kadar toplam Tavas kurbağasıtoplanmıştır. Dar bir alanda yayılış gösteren, tahmini çift sayısı ün altındaolan ve azalma eğilimindeki Tavas kurbağası için bu sayı önemli bir darbedemektir. Endemik bir tür olduğu için bilimsel çalışmalar açısından popülerdiyebileceğimiz Tavas kurbağasının, bundan sonra da yerli ve yabancı bilimadamlarının araştırmalarına konu olacağı kuşkusuzdur.




Bu konuda bir öneridebulunmak gerekirse klasik taksonomik çalışmalarda kullanılan bol örnek toplamayönteminden vazgeçilmeli, ölçüm yapmak gerekiyorsa kurbağalar yakalanıpölçümleri alındıktan sonra tekrar doğal ortamlarına bırakılmalıdır. Sonyıllarda bunu başarıyla uygulayan bilim adamlarımız vardır.
5- Tür Kaçakçılığı:Doğal varlıklarımız içinönemli bir tehlike de tür kaçakçılığıdır. Özellikle ekonomik değeri olan ya daçok nadir bulunan bitki ve hayvanlarımız, çeşitli yollarla yurt dışınakaçırılmakta; işin içine para girince, yerli işbirlikçiler de bu suça ortakolmaktadır. Geçmişte kardelen, ters lale, siklamen, bombus arıları, Hopaengereği, apollo kelebeği hatta geyik böceği gibi canlılarımız, yasal ya dayasadışı yollarla yurt dışına götürülmüş ve bunlardan bazıları doğada yok olmanoktasına gelmiştir. Henüz Tavas kurbağası için böyle bir duyum ya da basınakonu olmuş bir haber yoktur ama tür kaçakçılığını, bu endemik ve nadirkurbağamız için de potansiyel bir tehdit olarak sayabiliriz.
Tür kaçakçılığıylailgili şüpheli bir durumla karşılaşıldığında, kolluk kuvvetlerimize habervermek en doğrusudur. Özellikle Jandarma Çevre Koruma Timleri, her türlü çevresuçlarını incelemek ve müdahale etmek için kurulmuştur.

TAVAS KURBAĞASI HAKKINDAYAPILMIŞ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR:

1-Baran, İ. 1969. Anadolu Dağ Kurbağaları Üzerinde Sistematik Araştırma. EGE Üniversitesi Fen Fakültesi İlmi Raporlar Serisi No: 80. 78 sayfa, Bornova-İzmir.

2-
İbrahim BARAN ve MehmetK. ATATÜRün 1986 yılında yaptıkları bu yayında, Anadolu dağ kurbağalarına aitgenel bir değerlendirme yapılmış ve Tavas -Akdağdaki dağ kurbağası populasyonuRana macrocnemis tavasensis adıyla, Uludağ kurbağasının alttürüyapılmıştır.
https://brill.com/view/journals/amre/7/2/article-p115_2.xml

3-Funda ŞAHİN tarafındanhazırlanmış olan bu yüksek lisans tezinde, İzmir Ödemiş Bozdağ dağkurbağalarıyla Tavas kurbağaları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Bu teziaşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp


4-Birgül AFŞAR tarafından2007'de hazırlanan bu doktora tezinde, Anadolu dağ kurbağaları, ağırlıklıolarak kan biyokimyalarına göre incelenmiştir. Bunlar arasında Tavaskurbağaları da vardır. Bu tezi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp


BİLİMSEL KİTAPLARDATAVAS KURBAĞASI

Merhum Prof. Dr. MuhtarBAŞOĞLU, Necla ÖZETİ ve İrfan YILMAZ hocalarımızın 1994 yılında yayınlananTürkiye Amfibileri kitabında, Tavas kurbağasının yer aldığı metin. O yıllardaTavas kurbağaları henüzRana macrocnemisin alttürü kabulediliyordu.
Popüler Dergilerde Tavas Kurbağası1- Bayram GÖÇMEN hocamızın Bilim Teknik Dergisinde yayınlanan Tavas kurbağası tanıtım yazısı.(Mart 2013 TÜBİTAK Bilim ve Teknik -Doğa: Fauna
İki Sayfa (82 83)





Tavaslı "ZıplarEfe" :))
Tavas Zeybeği'niaşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. (Yüreğine sağlık Tevfik SOYUÇOK efem...)
https://www.youtube.com/watch?v=Ahxa5VCbl_M

Tavas kurbağası, ustasıÖzay GÖNLÜM'ün yolunda ilerlemektedir:))

Bu türküyü ve öyküsünü ustasındandinlemek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.https://www.youtube.com/watch?v=SCsjXjCcTL4


TAVAS KURBAĞASI GÖRSEL KAYNAKLARI:

http://www.turkherptil.org/IcerikDetay.asp?IcerikKatId=TurId=473

http://dogalhayat.org/turler/rana-tavasensis-tavas-kurbagasi/





KAYNAKLAR:

http://www.turkherptil.org/IcerikDetay.asp?IcerikKatId=TurId=473

http://dergipark.ulakbim.gov.tr/tbtkzoology/article/view/5000024160/5000024397


Baran, İ. 1969. AnadoluDağ Kurbağaları Üzerinde Sistematik Araştırma. EGE Üniversitesi Fen Fakültesiİlmi Raporlar Serisi No: 80. 78 sayfa, Bornova-İzmir.

Baran, İ., Atatür, M. K.1986. Ataxonomical survey of mountain frogs of Anatolia. Amphibia-Reptilia, 7: 115-133Hiç yorum yok: Ana SayfaKaydol:Kayıtlar (Atom)Blog Arşivi 2013(1) Eylül(1)GİRİŞANADOLU DAĞ KURBAĞALARIAnadoluda genellikl...HakkımdaÖmer ESERProfilimin tamamını görüntüle
Filigran teması. Blogger tarafından desteklenmektedir.

TAGS:Kurba Tavas as tavasensis Rana 

<<< Thank you for your visit >>>

Websites to related :
Iclicloud - Iclicloud.com

  keywords:
description:
Oops!This site requires Javascript to be enabled. Please check that your browser supports it and enable it.Overview Review Traf

Water Pumps,matched valves,China

  keywords:Water Pumps,China Water pump Manufacturers,matched valves
description:As professional China Water pump manufacturers,we offer various types o

Innovation Design In Education -

  keywords:
description:
HomeAbout the AuthorsMission StatementGraphicacyResourcesInfographicsBlog Links Tuesday, December 29, 2020

Plaza101.com : plaza101.com - Hy

  keywords:
description:Plaza101 is a online shopping community that helps in finding the best prices with online price comparison, store ratings and la

The WAWG Blog Monitoring the Gr

  keywords:The Lucifer Effect, Bad Barrel, Lawrence Britt, Lawrence W Britt, Britt, L W Britt, WAWG, 1984, christianist, right-wing authoritarians, auth

News by equiworld.net Horse Maga

  keywords:
description:

rentdimexcar.com-Informationen z

  keywords:
description:rentdimexcar.com ist die beste Quelle für alle Informationen die Sie suchen. Von allgemeinen Themen bis hin zu speziellen Sachv

Unodc.org - www.unodc.org Websit

  keywords:
description:
ip-address.comHomeMy IPSpeedtestSitemapProxy CheckerProxy ListVerify Email AddressTrace Email AddressIP to Zip CodeIP Address D

Crowne Plaza Little Rock The On

  keywords:
description:
Crowne Plaza Little Rock The One-Stop Weddi

Search result for ATBChat

  keywords:
description:
Log in Applications Art Design Auto Vehicles Beauty Books Reference Business Comics Communication Dating Education Entertain

ads

Hot Websites