Fondrobotar

Du har säkert hört talas om det, men vet du vad det är? Fond robotar blir ett allt vanligare sätt för svenskar att investera pengar.

Det är bekvämt och smidigt och du behöver dessutom inte göra mycket själv, förutom att svara på några frågor. I den här artikeln så kommer du att lära dig vad en fondrobot är och du kommer att bekanta dig med några olika alternativ som finns på marknaden idag.

Vi kommer även att ge lite nybörjartips och nämna saker som kan vara bra att tänka på samt hur du ska gå tillväga för att hitta den robot som passar dig och dina behov bäst. Förutom det så kommer du även få lite tips på indexfonder som kan vara bra att investera i just nu.

Det finns fördelar med att spara med en fondrobot!

Automatiserat månadssparande​Automatisk fördelning​Inga inblandade känslorSimpelt

Det finns fördelar med att spara med en fondrobot!

Automatiserat månadssparande​Automatisk fördelning​Inga inblandade känslorSimpelt

Skapa konto gratis - våra favoriter är Savr & Betterwealth

Fondrobot Information Vårt omdöme Till erbjudandet
Låga avgifterBra för månadssparandeAutomatiskt fördelning4,9/5 4.9/5Se erbjudandet!
Billig avgift: 0,10-0,93%Låg fondrobotavgift5/5 omdöme enligt Google5/5 5/5Se erbjudandet!
Billig avgiftAvanza AutoEnkelt & smidigt4,3/5 4.3/5Se erbjudandet!
Låg avgift: 0,10-0,93%Rabatt på fondavgifter1300 olika fonder4.9/5 4.1/5Se erbjudandet!
Billig avgift: 0,10-0,93%ISK kontoTjänsten är oberoende4,3/5 4.3/5Se erbjudandet!
Billig avgift: 0,10-0,93%Låg fondrobotavgift5/5 omdöme enligt Google4,3/5 4.3/5Se erbjudandet!
Finns som app eller hemsida36 000 olika fonderPositiva omdömen3,7/5 3.7/5Se erbjudandet!
Historisk avkastning Finansiell rådgivning

Historisk avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastningar. Du kan få en hyfsad uppfattning om hur duktig en fondförvaltare är och hur marknaden fonden investerar i har utvecklats tidigare genom att titta på fondens tidigare värdeutveckling, men det finns ingen garanti för att detta kommer att fortsätta i framtiden. Fonder är finansiella produkter och mycket kan hända på marknaden som påverkar deras värde.

Gör alltid din egen forskning innan du fattar några ekonomiska beslut. Det kan finnas fel och inaktuell information på den här sidan. Ingenting på webbplatsen ska ses som råd eller en uppsättning riktlinjer. Avanza, Opti, Lysa, Nordnet, Betterwealth och Fundler är några av de företag som vi samarbetar med.

Vad väljer våra kunder mest?

Vi älskar att se statistik lika mycket som vi gillar att läsa omdömen och ta fram förslag som vi anser är av toppklass. I grafen bredvid kan ni se en tydlig bild på vilket val av fondrobotar som våra kunder gått vidare med de senaste 30 dagarna! 

Med hjälp av denna statistik så kan ni få ett hum om vilken aktör som är populärast just nu! Vi själva använder Avanzas fondrobot då den uppfyller alla våra behov.

Statistik från de senaste 30 dagarna!

AvanzaBetterwealthLysaOptiFundler

Vad väljer våra kunder mest?

Vi älskar att se statistik lika mycket som vi gillar att läsa omdömen och ta fram förslag som vi anser är av toppklass. I grafen bredvid kan ni se en tydlig bild på vilket val av fondrobotar som våra kunder gått vidare med de senaste 30 dagarna! 

Med hjälp av denna statistik så kan ni få ett hum om vilken aktör som är populärast just nu! Vi själva använder Avanzas fondrobot då den uppfyller alla våra behov.

Statistik från de senaste 30 dagarna!

AvanzaBetterwealthLysaOptiFundler

Vad är en fondrobot

Först och främst så ska vi förklara vad en fond robot egentligen är. Det är en digital spartjänst som på ett automatiskt sätt hjälper till att effektivisera ditt fondsparande. Det finns många olika fondrobotar från olika aktörer. Grundidén för alla robotar är densamma, det är enbart detaljer som skiljer de olika robotarna åt. Även om skillnaderna är detaljer så är det viktigt att du är medveten om dessa.

Det är för att kunna veta vilken fond robot som passar din ekonomi och sparplan bäst. En fondrobots jobb är att välja ut vilka fonder dina pengar ska investeras i. Roboten ska även se till att dra pengar från ditt konto och sköta alla praktiska delar av ditt sparande. Din fondrobot ska även omplacera dina tillgångar om det visar sig att det blivit för mycket i vissa fonder och för lite i andra.

Var noga med att du har koll på vilka skatteregler som gäller med fonder, läs mer om detta här!

Skillnad på fondrobotar och robotrådgivare

Både fond robotar och robotrådgivare fyller nästan samma funktion och många gånger används termerna synonymt. Det finns vissa robotar som både är en fondrobot och robotrådgivare medan vissa andra bara är det ena av de två alternativen. Det råder stor konkurrens mellan de olika fondrobotarna, läs mer om detta här! 

Fondrobotar

Det här är ett verktyg som hjälper dig att spara i fonder helt automatiskt. Det finns robotar som investerar i en viss typ av fond medan andra sprider dina tillgångar mellan flera olika fonder. De kan även kallas för sparrobot.

Robotrådgivning

Det här är också en typ av verktyg som hjälper dig med hur du ska hantera dina investeringar. Det finns robotrådgivare som på ett enkelt och smidigt sätt låter dig jämföra olika fonder. De mer avancerade varianterna hjälper dig att skapa en bredare portfölj utefter de kriterier du angav när du registrerade dig.

Table of Contents

Avanza fondrobot

Avanza har 4,3 / 5 stjärnbetyg

4,3/5 4.3/5

Avanza har ingen fond robot i den klassiska bemärkelsen men de har en tjänst som heter Avanza Auto vilket är en väldigt liknande funktion. Vi kommer att kalla den för Avanzas fondrobot i den här texten. Avanzas fondrobot passar dig som inte vill vara aktiv i ditt sparande. Det är ett automatiskt sätt att spara i fonder där fondroboten gör jobbet åt dig. Du väljer själv hur mycket du vill börja spara eller spara månadsvis. Du väljer även hur länge du hade tänkt att spara och vilken av deras portföljer som passar dig bäst. Om du av någon anledning vill avbryta ditt sparande så har du rätt att göra det när du vill.

Avanza portföljgenerator

Om du väljer att använda Avanza Auto så kan du välja mellan 6 olika portföljer som heter Avanza Auto 1-6. Den första portföljen, nummer 1, är den som har lägst risk men även lägst avkastning. Portfölj nummer 6 är den som har störst risk men även störst möjlighet till bra avkastning. Vilken portfölj som passar dig beror helt på om du vill ta högre eller lägre risk och vad du vill ha i avkastning. Om vi kollar på avanzas första portfölj så får du ungefär 15-35% av dina tillgångar i aktier medan resten är uppdelat i aktiefonder, räntefonder och alternativa investeringar. Kollar vi sedan på deras sista portfölj, nummer 6, så får du 80-100% i aktier. Det innebär en betydligt högre risk men då givetvis även större möjlighet till en bra avkastning. Uppdelningen av tillgångar i deras portföljer är ungefär:

Portföljmodell

Aktier

Räntor

Övrigt

1

27,5%

71%

1,6%

2

44%

54,5%

1,6%

3

58,9%

39,6%

1,6%

4

73,2%

25,6%

1,6%

5

87,6%

10,9%

1,6%

6

98,4%

0%

1,6%

Kostnader

När det kommer till kostnader hos Avanza Auto så har de en förvaltningsavgift på 0,35 %. Kollar vi på fonderna de erbjuder i sina portföljer så hade aldrig en förvaltningsavgift som är högre än 0,15 %. Den totala kostnaden hos Avanza landar då någonstans mellan 0,35 % och 0,48 %, beroende på fondernas förvaltningsavgift.

Avanza som företag

Avanza blev grundat 1999 och deras affärsidé var att de ville förenkla aktiehandeln för privatpersoner och dessutom göra det billigare. Idag är Avanza en väldigt populär nätmäklare som erbjuder olika former att investera pengar. Det kan vara i fonder, aktier och kryptovalutor.

Fördelar

Enkelt och snabbt att komma igång. Du behöver bara svara på två frågor innan du sätter igång och spararAvanza Auto ger dig en bra grundbas i din portföljLåga priserEnkelt att göra insättningar och överföringar

Nackdelar

Du kan inte påverka mycket själv när det kommer till vilka fonder du vill ha i din portfölj. Så du kan exempelvis inte välja enbart etiska fonder.Svårt att välja rätt portfölj för just dig genom att enbart svara på två frågorPassar inte så bra för dig som tänkt spara kortsiktigt.
Öppna konto hos Avanza

Lysa fondrobot

Lysa har 4,9 / 5 stjärnbetyg enligt Google

4,9/5 4.9/5

Om du vill bli kund hos Lysa så är det samma sak som gäller, du måste svara på några frågor om din ekonomi, ditt sparande, vilken risk du vill ta och vad du har för mål med ditt sparande. När du har svarat på dessa frågor får du ett individuellt investeringsförslag för just dig. Väljer du att börja spara hos Lysa så kommer dina pengar att placeras i fonder och EFT:er.

EFT -Lysa fonder

EFT:er är en typ av fond som inte är så vanlig på den svenska marknaden men betydligt vanligare i andra länder. Namnet står för Exchange Traded Fund och betyder kort och gott börshandlad fond. Den här typen av fond har oftast en låg förvaltningsavgift och är inte aktivt förvaltade. Vanligtvis brukar en EFT-fond följa ett visst index, en speciell bransch eller en viss marknad.

Lysa avkastning

Lysa lanserades den 1 januari 2017 och har sedan dess gett en avkastning om 74,9%. Om vi kollar på vad det blir per år så landar siffran på 12,61 %.

Kostnader

Lysa har alltid varit väldigt öppna och transparenta med sina avgifter. De kan vara lite olika beroende på vilka val du gjort när du placerade dina pengar. De har dock en maximal avgift så du kommer aldrig att betala mer än 0,42 %.

Fördelar

Lätt att komma igång och börja sparaLåga avgifterDet finns över 6 000 aktiebolag och 5 000 ränteinstrumentPassar väldigt bra för dig som vill månadssparaDina tillgångar balanseras om automatiskt, det är inget du behöver göra själv.

Nackdelar

Inte så lätt att hitta information om vilka fonder som ingårDu kan inte välja själv vilka fonder du vill ha eftersom Lysa är helt automatisk. Det betyder att du inte kan välja enbart etiska fonder om du skulle vilja.
Öppna konto hos Lysa

Savr fondrobot

SAVR har 4.9 / 5 stjärnbetyg enligt Google

4,9/5 4.9/5

SAVR är en fondmäklare som ger dig billiga alternativ för att spara i fonder. Vad som gjort SAVR väldigt populära är att du kan spara pengar till en lägre avgift jämfört med din bank eller en del andra nätmäklare. Det är för att de inte själva tar emot provisionen som fonden erbjuds. Vanligtvis när du köper en fond via en nätmäklare så delas förvaltningsavgiften upp. Den ena halvan går till nätmäklaren och den andra halvan går till fondbolaget som fonden kommer ifrån.

SAVR fonder

Om du är sugen på att börja spara hos SAVR så erbjuds du över 1 600 olika fonder. De 10 fonder som är mest populära hos SAVR idag är:

TIN Ny Teknik A – TIN FonderAktiefond Investmentbolag – Spiltan FonderRobus Ny Teknik A – SwedbankSmåbolagsfond A – EnterProethos Fond – AIFM Capital ABFastighetsfond A – LänsförsäkringarGlobal Growth – ÖhmanSverigefond Småbolad C/R – SEBAuAg Precious Green A – AIFM Capital ABAuAG Silver Bullet A – AIFM Capital AB

Kostnader

Du betalar ingenting för att öppna ditt konto hos SAVR och de erbjuder dessutom gratis uttag och insättningar. Om det är så att du väljer att investera i svenska fonder så betalar du en fast årsavgift på 0,09 % av ditt sparkapital.Skulle du istället investera i utländska fonder som inte handlar med svenska kronor så kommer SAVR ta ut en växlingsavgift som ligger på 0,5 %.

Savr som företag

År 2016 grundandes bolaget Savr AB. Daniel Aarenstrup är både grundare och VD för företaget.

Fördelar

Enkelt att starta och komma igång för nybörjareDu får stor rabatt på fondavgifterTillgång till över 1300 olika fonder

Nackdelar

När du loggar in på sidan så innehåller översikten inte så mycket informationDet kan dröja innan pengarna syns på din översikt.
Öppna konto hos Savr

Betterwealth fondrobot

Betterwealth har 5 / 5 stjärnbetyg enligt Apple.

5/5 5/5

Betterwalth fungerar till stort sett precis som de andra fondrobotarna. Något som skiljer de åt från andra aktörer är att de investerar i fler tillgångar, det vill säga även råvaror och alternativa investeringar. De är en oberoende aktör och enligt Finansinspektionen är de klassade som oberoende rådgivare. Det betyder att de inte kan eller får vara beroende av andra aktörer, exempelvis fondbolag. De får inte ta emot någon form av ersättning från de fonder de väljer att placera i, de får enbart betalt när kunder väljer att spara hos dem. Hos Betterwealth så kan du välja mellan två olika typer av robotar.

Strategisk fondrobot

Väljer du det här alternativet så kommer din riskprofil vara densamma oavsett hur marknadsläget är. Det är på det här sättet som de flesta fond robotar arbetar

Dynamisk fondrobot

Här är det tvärtom. Här ändras risken beroende på hur marknadsläget är. Det betyder att om marknaden är väldigt ostabil så kommer andelen räntor du har att öka.

Kostnader

Betterwealth har en förvaltningsavgift på 0,09% för majoriteten av deras portföljer. Har du en dynamisk portfölj så är avgiften 0,65 %. När det kommer till förvaltningsavgifter på fonder så ligger de mellan 0,14% – 0,22 %. Om vi ser till deras transaktionskostnader så ligger de lågt jämfört med andra aktörer. Ska du köpa eller sälja så är kostnaden endast mellan 0,02% – 0,06 %.

Om du skulle hitta en motsvarande fond någon annanstans som har lägre avgift så betalar de dessutom tillbaka mellanskillnaden.

Fördelar

Betalar mellanskillnaden om du hittar motsvarande fond med lägre avgift på annat ställeLåga avgifter Stort och brett utbud

Nackdelar

För att investera i deras Dynamiska Portfölj så krävs det minst 50 000 kronorVäldigt nytt företag vilket gör att det inte går att kolla hur det gått för dem under exempelvis en 5-års period
Öppna konto hos Betterwealth

Fundler fondrobot

Fundler har 3,7 / 5 stjärnbetyg enligt Trustpilot.

3,7/5 3.7/5

Fundler är den robot som genererat högst riskjusterad avkastning under de senaste tre åren. Även här ska du svara på några frågor om dig själv och din ekonomi för att få hjälp att välja rätt portfölj. De erbjuder åtta portföljer som du kan skräddarsy för att de ska passa dig bäst. Något som gör Fundler till ett populärt alternativ är att de inte tar emot några provisioner alls. Istället betalas dessa ut till kundernas konton. Något som gör att många väljer Fundler är att de har högst avkastning och lägst avgift jämfört med sina konkurrenter. De erbjuder dessutom mer än 36 000 olika fonder.

Kostnader

Fundler har gjort det lätt både för sig själva och för dig som kund. De har bara en avgift vilken är en förvaltningsavgift som ligger på 0,49 %. Därtill kommer även den underliggande fondavgiften. Alla andra tjänster är gratis och alla uttag är både skatte- och avgiftsfria.

Fördelar

Finns både som app och webbsidaMer än 36 000 olika fonderLägst avgift och högst avkastning

Nackdelar

Hög förvaltningsavgift på sina avancerade portföljer
Öppna konto hos Fundler

Nordnet fondrobot

Nordnet har 4,3 / 5 stjärnbetyg enligt Apple.

4,3/5 4.3/5

Nordnet har valt att kalla sin fondrobot för Robosave men benämner den hellre som investeringsrobot än fondrobot. Oavsett benämning så har den samma funktion som fondrobotar från andra aktörer. Robosave investerar ditt kapital i EFT:er. Det finns flera fördelar med det och de två största är förvaltningsavgiften och spridningen. Om vi kollar generellt sätt så har EFT-fonder lägre förvaltningsavgift jämför med exempelvis en klassisk aktiefond. Dessutom är det så att EFT-fonder ger dig en möjlighet att sprida ditt kapital mot flera olika tillgångar som kan finnas i hela världen.

Kostnader

Om du vill börja spara i Robosave så är det minsta beloppet för att komma igång 5 000 kronor. När du väl satt in de pengarna så kan du givetvis välja att månadsspara ett lägre belopp. Robosave tar 0,50 % i avgift medan fondavgifterna ligger mellan 0,15 % – 0,23 %.

Fördelar

Väldigt användarvänlig sida, även för nybörjare. Bra riskspridning En av de största nätmäklarna

Nackdelar

Priset. Robosave är nästan dubbelt så dyr som många andra robotarPassar inte bra om du vill spara i enskilda aktier
Öppna konto hos Nordnet

Jämförelse av fond robotar

Populariteten för fond robotar bara ökar och ökar vilket givetvis leder till att fler aktörer ger sig in i branschen. Efterfrågan och utbud helt enkelt. Idag finns det flera olika fondrobotar på den svenska marknaden. Det är inte lätt att veta vilken fondrobot som passar dig bäst om du är nybörjare inom fondsparande. Vi kommer här att jämföra några av de mest populära fondrobotarna i Sverige så att det förhoppningsvis blir enklare för dig att hitta en som passar dina behov bäst. En annan bra sida du kan jämföra fondrobotar med kan du se här!

SAVR vs Avanza

Båda företagen erbjuder låga avgifter till sina kunder men när vi kollar på utbudet så skiljer de sig åt på en del punkter. Det är för att de båda företagen är bra på olika saker. Hos SAVR kan du bara ha fonder i din portfölj medan du hos Avanza robot kan ha fonder, aktier och andra värdepapper.

Savr Portfölj

Hos SAVR kan du välja på över 1 400 olika fonder. Du kan välja både globala fonder och svenska fonder.

Avanzas portfölj

De har ett stort utbud av fonder, aktier, sparkonton och andra värdepapper. Bara när det kommer till fonder så kan du välja mellan mer än 1 300 olika fonder.

Avanza vs Nordnet

Både Avanza och Nordnet har funnits länge på marknaden och det är faktiskt inte så mycket som skiljer de åt. Båda aktörerna erbjuder gratis indexfonder och den största skillnaden där mellan är att de följer olika index. De har båda courtage erbjudanden som är upp till 50 000 kronor hos Avanza och 80 000 kronor hos Nordnet.

Opti vs Lysa

Om vi kollar på Opti robot och Lysa robot så är de rätt så lika när det kommer till vad de erbjuder. Den största skillnaden mellan dem är avgiften. Hos Lysa så går de totala avgifterna på ungefär 0,4% medan det hos Opti ligger på cirka 0,9%. Vi märker även skillnad om vi kollar på utbudet i deras portföljer.

Lysa portfölj

Kan innehålla aktiefonder, räntefonder och EFT:er. Lysa investerar i sina egna Lysa fonder som är Lysa Aktier, Lysa Räntor, Lysa Sverige Aktier, Lysa Global Aktier Hållbar och Lysa Räntor Hållbar. Dessa fonder investerar sedan i sin tur i andra fonder.

Opti portfölj

Kan innehålla aktiefonder, räntefonder och råvaror. Opti investerar både i svenska och globala fonder.

Fundler vs Lysa

När vi jämför Fundler och fondrobot Lysa så märker vi att även här är avgifterna en av de största skillnaderna mellan de båda aktörerna. Fundlers avgift ligger mellan 0,32 % – 0,98 % medan Lysas avgift ligger på ungefär 0,4%. Lysas portfölj kan som sagt innehålla aktiefonder, räntefonder och EFT:er

Indexfonder

En indexfond är en passiv fond och innehåller en blandning av olika värdepapper och följer alltid ett visst index. Ett index i sig är en form av jämförelsetal som berättar hur utvecklingen går för exempelvis aktiemarknaden. För att den utvalda fonden ska följa ett visst index så behöver exempelvis aktierna som finns i fonden vara en spegel av indexet. Säkerställ också att det inte är en dold indexfond du investerar i, läs mer om detta här!

Tips på indexfonder

När vi ska kolla på vilka indexfonder som är bäst så får vi dela upp de i olika listor beroende på vilken avkastning de gjort under exempelvis 1 år eller 5 år. Vi börjar med att titta på några av de indexfonder som haft bäst avkastning under 1 år.

Indexfond

Avkastning 1 år

SEB Sverige Indexfond B

+ 34,78%

Skandia Sverige Exponering

+ 34,08%

PLUS Småbolag Sverige Index

+ 35,86%

SEB Sverige Indexnära A

+ 34,52%

PLUS Mikrobolag Sverige Index

+ 36,16%

Om vi sedan kollar på de som har haft bäst avkastning under 3 års tid så finner vi följande fonder:

Indexfond

Avkastning 2 år

SEB Sverige Indexnära A

+ 82,06%

PLUS Mikrobolag Sverige Index

+ 90,55%

Skandia Sverige Exponering

+ 79,61%

SEB Sverige Indexnära B

+ 80,37%

PLUS Småbolag Sverige Index

+ 107,09%

Kollar vi sedan på de indexfonder som har haft bäst avkastning under en femårsperiod så märker vi att den listan skiljer sig mer från de första två:

Indexfond

Avkastning 5 år

Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK

+ 134,13%

Swedbank Robur Access USA A

+ 125,49%

SPP Aktiefond USA

+ 128,89%

DNB USA Indeks A

+ 349,4%

SEB USA Indexnära D USD

+ 123,49%

Börja spara i en fondrobot

När du väl har bestämt dig att du vill börja spara i en fondrobot så är det några steg du måste gå igenom för att komma igång. Det gäller oavsett vilken aktör du väljer. Processen att komma igång är väldigt enkelt och tar inte lång tid alls.

Steg 1Spara i en fondrobotVälj fondrobot

Först och främst ska du välja vilken fondrobot du vill börja använda. Jämför några olika aktörer för att hitta vad som passar dig bäst. Bara för ett en viss robot passar din kompis så betyder det inte att det är bäst val för dig.

Steg 2Spara i en fondrobotÖppna ett konto

När du valt vilken fondrobot du vill använda dig av så öppnar du ett konto där. Den typ av konto du ska öppna är ett investeringssparkonto (ISK). Att använda ett ISK har en hel del fördelar, bland annat att de schablonsbeskattas.

Steg 3Spara i en fondrobotSvara på frågor

När du öppnat ditt ISK konto hos din valda fondrobot så ska du svara på några frågor om dig själv. Det är frågor som handlar om din ekonomiska situation, hur hög risk du vill ta och hur länge du tror att du kommer att spara. Det är svaren på dessa frågor som sedan ligger till grund för vilket förslag du kommer få på ditt sparande, så att du ska få en så optimal fördelning av dina tillgångar som möjligt.

Steg 4Spara i en fondrobotVälj portfölj

När du gjort alla steg som vi nämnt ovan så kommer du att få förslag på en portfölj. Du kan själv välja om du vill acceptera den portfölj som fondroboten föreslagit för dig eller om du vill göra några ändringar. Kom ihåg att förslaget du får från roboten oftast är det som passar dig bäst.

Steg 5Spara i en fondrobotBörja spara

När du väl valt vilken portfölj som passar dig bäst så ska du sätta upp ett automatiskt månadssparande. Du väljer själv hur mycket du vill spara varje månad. Om du känner dig osäker i början kan du börja med att spara en mindre summa per månad. Du kan givetvis gå in och ändra den summan sen om du vill börja månadsspara mer.

Steg 6Spara i en fondrobotLåt pengarna växa

Nu är du igång med ditt månadssparande och vid den här punkten behöver du faktiskt inte göra något mer. Roboten kommer att sköta ditt sparande och ser till att din portfölj är optimal.

Fondrobot eller inte

Det här är i grund och botten en smakfråga. Fond robotar kan absolut vara värt sitt pris men i vissa fall är de inte det. Det handlar egentligen om hur mycket kunskap du har om att investera och vad du vill uppnå. Fond robotar är verktyg som gör det lättare för dig att investera och är mer värdefulla för vissa än för andra. Är det så att du har en del förkunskaper och redan sparar aktivt så kanske du vill undvika avgifterna som robotarna tar. Vill du ha ett enkelt sätt att spara pengar på utan att ta massa beslut själv så är en fondrobot faktiskt ett riktigt bra alternativ. Vi tar ett exempel:

Låt oss säga att din fond robot har en avgift på ungefär 0,5% av dina tillgångar per år. Det betyder att du får en kostnad på 500 kronor per 100 000 kronor du sparar ihop. Det är inte så mycket att betala för att inte ens lyfta ett finger när det kommer till ditt sparande.

Fördelar

Gör det enkelt och smidigt att komma igång med ditt sparande, vilket lockar många som inte har mycket förkunskaper och de som inte vill vara aktiva i sitt sparande.

Du får hjälp att välja fonderDu behöver inte vara aktiv i ditt sparande, roboten sköter det åt dig.Roboten hjälper dig att välja en risknivå som passar ditt sparandeDen hjälper dig även med att ha en bra fördelning mellan aktiefonder och räntefonder

Nackdelar

Det finns framförallt två nackdelar med fond robotar. Det är avgifterna och att du inte själv får välja fonder. När du köper fonder via en fond robot så betalar du mer än om du själv hade köpt samma aktier eller fonder. Det är för att roboten tar ut en avgift för att göra jobbet åt dig. Även om avgiften inte är så stor så kan det göra stor skillnad över ett längre tidsspann. Sedan är det den biten att roboten väljer fonder åt dig. Har du intresse av investeringar och lite förkunskaper så kan det vara tråkigt att inte bestämma hur och var dina pengar ska placeras.

Bästa fondrobot

Vilken som för dig är den bästa fond roboten beror till stor del på hur du vill investera dina pengar och vad du letar efter. Det finns olika robotar som är skapta för olika saker och olika typer av sparande. Därför kommer givetvis olika robotar att tilltala olika personer, beroende på den personens tycke och smak. Det finns vissa fondrobotar som nästan gör allt jobb åt dig. De är robotar som passar dig som inte har några förkunskaper eller om du inte vill bestämma något själv. Deras sparform är helt passiv och passar därför dig som vill ha ett enkelt och okomplicerat sätt att spara på.

Det finns även fondrobotar som är skapta så att de hjälper dig med att analysera och utvärdera olika fonder men du får själv välja i vilka av dessa du vill investera dina pengar. Den här typen av robotar är mer tänkt för dig som vill kunna bestämma mer och ha mer kontroll över ditt sparande. Söker du enklast möjliga sätt att spara på så är det här inte alternativet för dig. Eftersom det inte går att säga att den ena är bättre än den andra så ska du inte fråga dig vilken fondrobot som är bäst, utan vilken som passar bäst till dina behov. Dessutom behöver du oftast inte betala för att testa en robotrådgivare. Det räcker ofta med att du loggar in på deras sida så kan du se om de erbjuder tjänster som passar dig.

Fondrobotar 2022

Även om vi skulle vilja så kan vi inte se in i framtiden. Det går inte att säga med säkerhet vilken som kommer vara den bästa fondrobot 2022. Vad vi vet är att deras popularitet har växt väldigt mycket sedan de lanserades i Sverige och den kommer säkerligen att fortsätta att växa. I takt med att populariteten ökar så brukar produkterna även förbättras. Så när det kommer till fond robotar 2022 så kommer de säkert kunna erbjuda mer än vad de gör idag. Kanske ser vi även några nya aktörer på marknaden. Känner du för att du vill ha någon form av guide så kan du alltid kolla på tidigare års resultat. Det är dock viktigt att komma ihåg att ingenting är helt säkert. Den historiska avkastningen ska du aldrig tolka som någon garanti eller säkerhet för framtida avkastningar.

Sammanfattning

Fond robotar är en digital spartjänst som på ett automatiskt sätt hjälper till att effektivisera ditt fondsparande. Det finns många olika fondrobotar från olika aktörer. När du vill öppna ett konto hos en aktör så måste du svara på lite frågor om din ekonomiska situation och hur länge du tänkt att spara. Fond robotar styrs av olika algoritmer som baserar sig på de svar du gett för att på så sätt kunna erbjuda dig olika fonder att investera dina pengar i. Hos en del robotar har du lite mer frihet när det kommer till val av fonder medan andra knappt låter dig välja själv. Vad som passar dig bäst beror på din ekonomi och om du tänkt spara kortsiktigt eller långsiktigt. Att använda sig av en fond robot passar dig som inte vill ha en aktiv del i ditt sparande eller dig som vill sprida ut dina tillgångar. När det kommer till avkastning så är det samma sak som med aktier, ju högre risk desto högre möjlighet till bra avkastning. Många fond robotar erbjuder portföljer med låg risk och låg avkastning men risknivån brukar du vanligtvis kunna bestämma själv. Vad som är bra med att använda sig av en fond robot är att när du öppnat ett konto och börjat månadsspara så sköter resten sig självt. Kom ihåg att den fond robot som din kompis rekommenderar kanske inte är den som passar dig bäst.

FAQ

Ger fond robotar sämre avkastning än andra alternativ?

Nej, det finns inget som tyder på att fond robotar ger sämre avkastning. Det är snarare tvärtom. Eftersom de har låga avgifter så har det snarare en positiv effekt på avkastningen i framtiden. Vilken avkastning du får beror på hur höga fondavgifter du har och hur det går för de underliggande tillgångarna som din fond investerar i.

Hur gör jag med skatten?

De flesta fond robotar i Sverige använder sig av ISK-konton. Det betyder att du inte behöver redovisa något i din deklaration eftersom ditt ISK-konto schablonbeskattas. Det betyder att pengarna är skattade och klara när du väljer att ta ut dem.

Finns det insättningsgaranti och investerarskydd för fond robotar?

Du får ingen statlig insättningsgaranti för de tillgångar du har via en fond robot. Däremot så gäller investerarskyddet. Det täcker upp till 250 000 kronor om det skulle vara så att bolaget som har fond roboten skulle gå i konkurs.

Vad menas med ombalansering?

Marknader går hela tiden upp och ner. Har du en bra riskspridd portfölj så kommer den inte att gå upp och ner lika starkt som marknaden gör. Det är för att de olika marknaderna inte går upp och ner samtidigt. Ombalansera betyder att du köper marknader som har gått ner och säljer de som gått upp. När du gör det så slätas rörelserna ut och din förväntade avkastning går upp.

Vad finns det för risker med fond robotar?

Alla typer av finansiella investeringar har risker. Fond robotar är inget undantag. Precis som med andra sparformer så kan fonder öka och minska i värde. Det finns inget som garanterar att det kommer att gå bra bara för att det har gjort det tidigare.